To lay this book in my lap



To lay this book in my lap


Eén week een iPad te leen en I like it. Vooral voor het lezen van boeken. Je kunt interessante passage's markeren en doorzoeken, definities van woorden opzoeken en kijken wat andere mensen hebben onderstreept. Je slaat de bladzijden om met hetzelfde gebaar als in de gedrukte versie. Je laat slechts de natte vinger achterwege. Ik mis de geur van boeken (nog) niet. En altijd een leeslampje bij de hand. De boekenverslinder die ik ben, ziet ongekende mogelijkheden in lastenverlichting en extern geheugen (in welk boek las ik dat ook alweer?).

Ik irriteer me ook: foto's uploaden kan vooralsnog niet via het geheugenkaartje van mijn fototoestel. En ik heb vragen: Hoe zit het met de backup? Blijven de data ook van mij? Ik denk aan de boodschap van Jonathan Zittrain. De iPad, iPhone, XBox, Wii etc. zijn allemaal zogeheten 'tethered appliances'. Dat zijn producten met internet toegang waarop software staat die niet zomaar veranderd kan worden zonder tussenkomst van de verkoper en geselecteerde partners. Code = Law. Enerzijds is dat prima omdat je daarmee een virusvrij apparaat koopt dat lekker snel opstart en het gewoon blijft doen. Anderzijds ruilen we de vrijheid om willekeurige software te downloaden en te veranderen in voor wannahave applicaties in de App store. Juist omdat de iPad en haar opvolgers het in zich hebben een PC-vervanger te worden, kun je daar vragentekens bij zetten. Zittrain doet dat met verve in een recent interview met Business Daily.

"The beauty of the internet was that it was utterly democratic.
Open to all: the rich, the poor, the insane",



zegt de interviewer alsof de weg terug allang is volgegroeid met doornenstruiken ...


Marina


2 ,20135 reacties:

Unknown zei

Het is wel een ontwikkeling die flink aan het doorzetten is inderdaad, maar als ik kijk naar de impact van de Wii en andere apparaten die ik zelf ook ken, moet ik zeggen dat het tot nu toe toch nog is meegevallen. Ik blijf terugpakken naar de pc voor internetgebruik en weet dat het een peuleschil is om de Wii of de telefoon te kraken en vrij te maken voor alle soorten software. Of dat zo zal blijven weet ik niet, maar op de een of andere manier heb ik ook best veel vertrouwen in de kracht van de kraakbeweging :-)

Marina Noordegraaf .... zei

Dat is ook zo. Aan de andere kant is kraken niet voor iedereen weggelegd. Zittrain zegt daarover: Ik vind er weinig troost in dat de vrijheid zich dan beperkt tot piraten. Of tot mensen die piraten kennen. En: op het moment dat je kraakt, verloopt je garantie and "you are on your own"

Ik moet daarnaast zeggen dat ik denk dat veel mensen helemaal niet zo bezig zijn met die vrijheid en open source. En in die zin volgt op dichttimmeren altijd wel weer een beweging van open breken. Misschien komt mijn betrokkenheid op dit thema wel vanuit het aloude adagium: "Beter voorkomen dan genezen".

En dank voor je reactie :-)