Ik ontmoette onlangs een man van veel woorden. Hij vertelde me dat hij op cursus was gestuurd om te leren luisteren en dat dat nog niet zo goed lukte. Het liet hem zichtbaar niet koud dat zijn medecursisten daar zo over dachten, maar hij wist gewoon echt nog niet hoe hij dat voor elkaar zou moeten krijgen, dat luisteren. Hij biechtte op dat hij blijkbaar een hardnekkig geval was, want zijn vader had hem ook altijd met harde hand laten weten dat hij moest leren luisteren. Zonder veel succes.
"Luisterde je vader wel naar jou dan?", vroeg ik hem bijna retorisch. "Nee, bepaald niet", zei de man. "Van wie had je dat luisteren dan moeten leren?", vroeg ik oprecht nieuwsgierig. Heel even was het stil, waarna de onophoudelijke woordenstroom al snel weer op gang kwam.
Misschien kan een mens pas echt luisteren als hij zichzelf heeft verstaan.
9 ,20135 reacties:
Een goede om te overdenken!
Mooi! En dat geldt voor meerdere hardnekkige gewoonten,wat ik ook overlevingsmechanismen noem, kijk naar waar het vandaan komt. Soms heb je hulp nodig om dat in te zien, zoals 'een goed gesprek'. Opgeleverd inzicht leidt (hopelijk :-))tot verandering.
@Ed
Yep! Fijne om over te mijmerzwijgen :-)
@Greetzz
Eens! Zonder inzicht is groei gebaseerd op toeval.
Sommigen zijn echt onverbeterlijk he... zo lijkt het dan toch.
“No one is as deaf as the man who will not listen.”
@ Marleen
Veel mensen willen ook niet verbeterd worden maar gehoord worden. Tussen de regels valt vaak het meeste te luisteren :-)
Of misschien kan een mens pas echt luisteren als hij stopt met willen te vertellen.
Mooi verbeelde overdenking weer Mrien. dank je.
@ Mrie
Ja, ook. En om te horen wat je jezélf nou eigenlijk wilt vertellen, is stilte ook een groot goed :-) Zo kunnen dromen in het holst van de nacht je bijvoorbeeld laten zien waar je overdag aan voorbij praat.
Dromen hebben de neiging om veel te vertellen inderdaad.
Dank voor je reminder.
@essen2punt0
Jij ook bedankt :-)
Een reactie posten