Project's Eleven


kaartensetvaluebased2

waarden

waarden


Iedereen kent ze wel. Van die projecten die uit de tijd lopen, veel meer geld kosten dan begroot en die ook nog eens een product opleveren waar uiteindelijk toch niemand op zat te wachten. Nicoline Mulder heeft een aanpak ontworpen voor het sturen van dit soort complexe projecten die maar niet te beheersen lijken. Want wat doe je als het eindresultaat steeds lijkt te verschuiven? Volgens Nicoline moet je je dan afvragen of je niet begonnen bent te sturen op de verkeerde parameters. Bij complexe projecten die zich kenmerken door een grote onzekerheid past in haar ogen geen afrekencultuur, maar een aanpak die 'value-based projectmanagement' heet. Zo heet Nicoline's proefschrift en het daarop gebaseerde boek. En value heeft hier nu eens niet de economische betekenis die de laatste tijd zo negatief in het nieuws is. Value-based projectmanagement gaat ervan uit dat het gemeenschappelijke waarden zijn die richting geven aan proces en resultaat. "Meer vonken dan vinken", noemt haar promotor Matthieu Weggeman deze aanpak gekscherend. 

Nicoline's aanpak is gestoeld op het levend houden van het hogere doel, de visie, gedeelde waarden en werkt op basis van vertrouwen. In totaal heeft Nicoline 11 interventies ontworpen - de zogeheten Project's Eleven. Deze interventies geven stevige wortels aan een project. Ook als het dan gaat waaien en stormen (als er chaos ontstaat) groeit de boom gewoon door. Het project is er simpelweg niet bijzonder van onder de indruk omdat het in de basis zo stevig is. En uiteindelijk kan het 'toedienen' van de 11 interventies leiden tot een 'sprong in projectvolwassenheid', zoals Nicoline dat noemt. Het moment waarop dat gebeurt, is niet te voorspellen. Het is niet zo dat het één automatisch tot het ander leidt. Het is het geheel dat ervoor zorgt dat het project loopt zoals het lopen moet. "Poets de vaagheid niet weg, die  blijft bestaan tot het tijd is om vanzelf op te lossen", aldus Nicoline. 

Zoals jullie inmiddels wel geraden zullen hebben, mocht ik de foto's bij de 11 interventies maken. Ik pik er in deze post mijn persoonlijke favoriet uit: "Baseer de aanpak van een project op gedeelde projectwaarden". De foto met de twee spiegels heb ik gemaakt om deze interventie te visualiseren. Mijn foto's komen als foto(otjes) op de voorkant van Nicoline's boek te staan en de 11 kaarten worden t.z.t. in beperkte oplage bij het boek cadeau gegeven. 

Marina


0 ,20135 reacties: