Ik ben een slacktivist
"No one drop thinks it caused the flood"


slacktivist

Kent u ze al, de slacktivisten? De mensen die vanaf hun luie stoel - vanachter hun device - actie voeren? De mensen die een hashtag (#) verwerken in een tweet en daarmee hun steun betuigen aan een zaak om voor te strijden? Laagdrempelig, no strings attached. 

Of is het niet zo eenvoudig? 

Critici zeggen dat slacktivists hun beloning - hun adrenaline shot - binnen hebben op het moment dat ze hun # posten. Dat zou ertoe leiden dat ze hun geweten gesust hebben en zou échte actie voorkomen. Dat vind ik een nogal negatief mensbeeld dat niet echt helpt en zeker niet één waar ik mezelf mee wens te vereenzelvigen. Het is een kleinerend "wie denk je wel dat je bent". 
In mijn ogen is het andersom: als je je publiekelijk uitspreekt voor een bepaalde zaak, dan ben je juist eerder bereid een extra stapje te zetten

Ik denk dat een slacktivist één klein druppeltje sprenkelt op een hele grote gloeiende plaat: niet meer, maar ook niet minder. De ongemakkelijke waarheid is namelijk dat we niet weten hoe het één tot het ander leidt. Er is geen instant resultaat, geen instant satisfaction. We leven niet in een lineaire wereld waarbij een bepaalde actie automatisch leidt tot een bepaald resultaat. Onze wereld is exponentieel. En het is vaak een zaak van lange adem om een tipping point te bereiken. 

"Uncertainty is where things happen"

Ik houd me er in de tussentijd aan vast dat een slakkentempo ook een tempo is. 
Ik ben een slacktivist.  


Tekst en Me-niature: Marina


4 ,20135 reacties:

Anoniem zei

Wat mooi gezegd Marina. Ik heb hier al zo veel over nagedacht, de zin en onzin van het ondertekenen van petities en allerlei ondersteunende acties op FB e.d. Maar inderdaad weinig doen is altijd nog beter dan niets en je weet niet hoe van het een het ander komt.

Marcia

Marina Noordegraaf .... zei

Hee Marcia!

Leuk om te horen dat de redenering bij jou aanslaat. Ik herken de worsteling. Het hielp me het zo op te schrijven.

Dank je wel voor je reactie en fijn weekend!

Sylvie zei

Prachtig! Dat vind ik wel vaker van jouw foto's/stukjes maar nu wilde ik het je ook laten weten.

Marina Noordegraaf .... zei

@Sylvie

Dank voor het laten weten!